U.S. Department of Labor Occupational Safely and Health Administration

Washington, D.C. 20210
MAY 2 3 2019

Sharon Dunn, PT, PhD

President

American Physical Therapy Association
1111 N. Fairfax Street

Alexandria, VA 22314

Dear Dr. Dunn;:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
regarding 29 CFR Part 1904 Recording and Reporting Occupational Injuries and lInesses.
Specifically, you ask whether other techniques of soft tissue massage that are similar to Active
Release Techniques (ART) would be considered first aid for purposes of OSHA recordkeeping.

In your letter, you state there are a multitude of soft tissue massage techniques administered by
health care professionals, including physical therapists that are similar to ART. You note that
OSHA has already determined that ART is first aid for recordkeeping purposes. You request
that OSHA provide written guidance stating that soft tissue management (massage) is first aid for
recordkeeping purposes, regardless of whether such treatment is performed by individuals with
ART certification.

Section 1904.7(b)(5) of OSHA’s recordkeeping regulation requires employers to record work-
related injuries and illnesses that result in medical treatment beyond first aid. Under Part 1904,
medical treatment does not include "first aid” as defined in paragraph 1904.7(b)(5)(ii). The
section specifically states that "using massages” is first aid. See, subparagraph (M). Section
1904.7(b)(5)(iii) goes on to state that the list of first aid treatments in section 1904.7(b)(5)(ii) is a
comprehensive list of first aid treatments. Any treatment not included on the list is not
considered first aid for OSHA recordkeeping purposes.

After conducting an analysis of available information, and based on the regulatory text in Part
1904, OSHA finds that soft tissue massage is first aid for recordkeeping purposes. We also note
that OSHA’s recordkeeping regulation does not include special rules for recording soft tissue
injuries and illnesses. The determination as to whether to record soft tissue cases is the same as
any other type of injury or illness. This means that work-related injuries and illnesses involving
muscles, nerves, tendons, ligaments, joints, cartilage and spinal discs would meet the general
recording criteria if they involve medical treatment beyond first aid, days away from work, job
transfer or restricted work.

Finally, section1904.7(b)(5)(iv) of OSHA’s recordkeeping regulation provides that the
professional status of the person providing the treatment does not have any effect on what is
considered first aid or medical treatment. That is, OSHA considers the treatments listed in
section 1904.7(b)(5)(ii) of the regulation to be first aid regardless of the professional status of the
person providing the treatment. Even when these treatments are provided by a physician or other
licensed health care professional, they are still considered first aid for purposes of Part 1904.



Similarly. OSHA considers treatment beyond first aid to be medical treatment even when
provided by someone other than a physician or other licensed health care prolessional.
Accordingly, soft tissue massage is [irst aid whether or not such treatment is performed by
individuals with ART certification.

We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards,
and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to
particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter
constitutes OSHA’s interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement
guidance may be affected by changes to OSHA rules.

Sincerely,

Amanda L. Edens, Director
Directorate of Technical Support and Emergency Management



